8 listopada przypada Europejski Dzień Zdrowej Żywności i Gotowania. Tego dnia wychowankowie z Placówki w Sianowie postanowili zabawić się w małych kucharzy. Zajęcia rozpoczęły się od dyskusji na temat tego, w jaki sposób się odżywiamy, co lubimy jeść najbardziej, a co trochę mniej. Zdecydowanie górę nad zdrową żywnością wzięły frytki czy pizza. Wychowankowie podczas zajęć obejrzeli film edukacyjny o zdrowym odżywianiu, zobaczyli jakie pyszne, szybkie i zdrowe potrawy można przygotować w domu oraz jak wygląda piramida żywienia. Kolejnym punktem zajęć było wspólne przyrządzenie zdrowego podwieczorku. „Świetliki” przygotowały ciasteczka owsiane oraz smoothie owocowo-warzywne.
Zajęcia w Placówce Wsparcia Dziennego odbywają się w ramach projektu „Dzieciak”, który jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020.

Tekst i zdjęcia: Natalia Litwin