W Juchowie uroczej wsi k.Szczecinka jest piękna, ogromna farma (1900 ha z tego 1600 ha użytków rolnych). Domownicy ŚDS i Seniorzy z DDS+ dnia 27.03.2019r. udali się na wycieczkę do tej malowniczej miejscowości. Podczas warsztatów „Od ziarna do chleba” – rozpoznawali różne gatunki zbóż i produktów zbożowych i własnoręcznie każdy zrobił drożdżową chałkę. Warsztaty zakończyły się wspólnym drugim śniadaniem, przygotowanym z produktów ekologicznych. Następnie podziwialiśmy farmę, żyjące na niej „szczęśliwe” zwierzęta oraz poznaliśmy ciężką pracę jaką się tam wykonuje i to wszystko bez jakiekolwiek chemii, ponieważ rolnictwo biodynamiczne w Juchowie funkcjonuje w obiegu zamkniętym, w zgodzie z naturą i ochroną środowiska. Na terenie farmy działa także Zakład Aktywności Zawodowej, zatrudniający osoby niepełnosprawne. Działalność rolnicza ZAZ obejmuje uprawę ziół leczniczych, przyprawowych i krzewów owocowych. Prowadzona jest również ekologiczna piekarnia, w której wyrabiane są chleby na bazie zakwasu i mąki z dawnych gatunków zbóż, m.in. orkiszu i samopszy. Procesy prowadzone są w sposób naturalny, bez przyspieszania. Poza chlebem wypiekane są m.in. ciastka orkiszowe oraz wyrabiany jest makaron. W okresie zimowym wytwarzane są wyroby rękodzielnicze z naturalnych surowców: wikliny, drewna, wosku i papieru. Na zakończenie wycieczki, po pysznym, zdrowym obiedzie zakupiliśmy w sklepie na farmie, wyroby tam produkowane m.in pieczywo, soki i zioła.
Warsztaty i pobyt w gospodarstwie przypomniał wszystkim aby doceniać pracę ludzi pracujących przy produkcji żywności i uprawiających ziemię, był okazją do podzielenia się wspomnieniami i doświadczeniami, w szczególności Seniorów pochodzących ze wsi.

Tekst: Emilia Zawada

Foto: Regina Banasiak