W ŚDS „Szansa” odbyły się XIV Warsztaty Kulinarne pod  hasłem: „Jaja na 5 sposobów” – impreza integracyjna dedykowana ośrodkom wsparcia dla osób z niepełnosprawnościami z powiatu koszalińskiego. W tegorocznej edycji udział wzięły trzy domy: ŚDS „Feniks” z Biesiekierza, ŚDS „Oaza”
z Krągu gm. Polanów oraz gospodarze spotkania ŚDS „Szansa”. Przygotowano następujące dania:

  • grzanki z jajkiem sadzonym na musie z avocado,
  • sałatka brokułowa z jajkiem,
  • jaja faszerowane  pastą z pieczarek,
  • jaja z pastą z avocado,
  • jaja z sosem tatarskim,
  • jaja z pastą twarogowo-tuńczykową.

Warsztaty kulinarne są doskonałą formą aktywizacji i nabywania nowych umiejętności kulinarnych przez osoby z niepełnosprawnościami, która daje możliwość wymiany doświadczeń. Znaczącymi efektami zorganizowanej przez ŚDS „Szansa” imprezy była integracja osób niepełnosprawnych pozytywnie wpływająca na samopoczucie, rozwój zaradności życiowej i kreatywności oraz  odpowiedzialności za powierzone zadanie.
W ogrodzie przygotowano słodki poczęstunek i grilla, do tańca przygrywała muzyka biesiadna, wszyscy uczestnicy mogli degustować potraw przygotowanych przez każdy
z domów.  Jury po wnikliwej ocenie zgodnie stwierdziło, że każdy zespół wykonał zadanie doskonale i postanowiło przyznać I miejsce wszystkim drużynom. Uczestnicy otrzymali atrakcyjne nagrody i pamiątkowe dyplomy.

Impreza została zorganizowana dzięki dofinansowaniu ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych i wsparciu sponsorów.

Tekst i zdjęcia: zespół pracowników ŚDS „Szansa”