W ŚDS „Szansa” odbyły się XIV Warsztaty Kulinarne pod hasłem: „Jaja na 5 sposobów” – impreza integracyjna dedykowana ośrodkom wsparcia dla osób z niepełnosprawnościami z powiatu koszalińskiego. W tegorocznej edycji udział wzięły trzy domy: ŚDS „Feniks” z Biesiekierza, ŚDS „Oaza”
z Krągu gm. Polanów oraz gospodarze spotkania ŚDS „Szansa”. Przygotowano następujące dania:
- grzanki z jajkiem sadzonym na musie z avocado,
- sałatka brokułowa z jajkiem,
- jaja faszerowane pastą z pieczarek,
- jaja z pastą z avocado,
- jaja z sosem tatarskim,
- jaja z pastą twarogowo-tuńczykową.
Warsztaty kulinarne są doskonałą formą aktywizacji i nabywania nowych umiejętności kulinarnych przez osoby z niepełnosprawnościami, która daje możliwość wymiany doświadczeń. Znaczącymi efektami zorganizowanej przez ŚDS „Szansa” imprezy była integracja osób niepełnosprawnych pozytywnie wpływająca na samopoczucie, rozwój zaradności życiowej i kreatywności oraz odpowiedzialności za powierzone zadanie.
W ogrodzie przygotowano słodki poczęstunek i grilla, do tańca przygrywała muzyka biesiadna, wszyscy uczestnicy mogli degustować potraw przygotowanych przez każdy
z domów. Jury po wnikliwej ocenie zgodnie stwierdziło, że każdy zespół wykonał zadanie doskonale i postanowiło przyznać I miejsce wszystkim drużynom. Uczestnicy otrzymali atrakcyjne nagrody i pamiątkowe dyplomy.
Impreza została zorganizowana dzięki dofinansowaniu ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych i wsparciu sponsorów.
Tekst i zdjęcia: zespół pracowników ŚDS „Szansa”